Een draai aan de bekende Boeuf Bourguignon. Wij raden onze klanten vaak aan om eens een kalkoendij mee te nemen en deze lekker te stoven. Het vlees is erg mals en smaakvol. Met de kerstperiode bedacht Sander dat het misschien ook wel erg lekker zou zijn als vervanger voor rundvlees in de Boeuf Bourguignon voor het kerstdiner. Zo ontstond een heerlijke variatie op deze klassieker. Wij vinden het misschien nog wel lekkerder dan met rundvlees.

Ingredienten 

dindebourguignon

1 kilo kalkoendijenvlees gesneden in stukken van zo'n vier centimeter.

750ml rode wijn

200 mililiter kippenbouillon (ook te maken met een bouillonblokje)

1 winterpeen gesneden in stukken van zo'n 2 centimeter.

Halve Knolselderij, gesneden in stukken van ongeveer 1 centimeter.

1 ui, in grove stukken gesneden

4 teentjes knoflook

5 peperkorrels

2 kruidnagels

Peterselie

3 takjes Tijm

2 Laurierblad

3 eetlepels bloem

Optioneel champignons, en als garnering gebakken spekjes en verse peterslie.

Marineren

Voeg in een grote kom de stukken kalkoen, bouillon, peen, selderij, uien, knoflook, peperkorrels, en de kruiden samen en schenk de gekoelde rode wijn er overheen. Dek de kom af, en laat het vlees minstens 12 uur marineren.


De bereiding

Haal de stukken kalkoen uit de marinade en laat uitlekken. Bewaar het vocht

Haal alle groente en kruiden uit de marinade en laat uitlekken. Bewaar het vocht en de marinade.

Dep de kalkoen droog met keukenpapier.

Kruid de stukken kalkoen met flink wat zout.

Braad de stukken kalkoen, op hoog vuur, aan tot ze een mooie bruine korst hebben (een paar minuten). Haal de stukken kalkoen daarna uit de pan en voeg de bloem er aan toe.

Bak nu de groente en kruiden ongeveer vijf minuten op middelhoog vuur.

Voeg de stukken kalkoen, de groenten, kruiden, (optioneel de champignons) en de marinade samen in een grote pan en laat dit minstens 3 uur lang stoven tot de kalkoen zacht is geworden en makkelijk uit elkaar valt.

U kunt nog extra peper en zout toevoegen naar smaak. Mocht u een dikkere saus willen hebben kunt u een roux toevoegen aan de pan.

Serveer met aardappelen en een wintergroente naar keuze.