Inleiding

Bij voorkeur dezelfde wijn die je bij het eten schenkt gebruiken in het gerecht; anders minimaal hetzelfde type wijn. Kies altijd voor een volle wijn en vermijd wijnen met veel tannines. Op dit moment hebben wij een fles wijn in het assortiment welke goed geschikt is voor dit gerecht.

(Proef de wijn voor gebruik even om te controleren of er geen “fouten” in de wijn zitten, zoals azijnsteek of kurk.)

Belangrijk is om de groente die gebruikt zijn voor de marinade, kort aan te bakken voor ze uiteindelijk met het vlees de verdere bereiding ondergaan. Wanneer je dit niet doet, heb je namelijk de smaak van rauwe groente in je gerecht. En dat is maar half zo lekker.

Coq au Vin is een typisch Frans boerengerecht, waarbij men een geslachte oude haan toch lekker wilde klaar maken. Aangezien het van oudsher dus om een behoorlijk taaie kip ging, moest hier wel een bijzondere bereiding aan te pas komen om er toch wat eetbaars van te kunnen maken. Wat ons betreft kunt u dit recept ook klaarmaken met lekkere malse kip…Franse maiskip bijvoorbeeld.

Houd er rekening mee dat de bereiding van dit gerecht in principe weinig tijd kost, maar omdat de kip al een 12 uur in de wijn moet marineren vergt het wel een goede planning.

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen

4 maispoten, in 2 stukken gesneden (karbonade+drumstick)cauv1winterpeen
3 stelen bleekselderij
4 sjalotjes
2 teentjes knoflook
1,5 liter rode wijn
250 ml gevogelte fond
bosje kruiden met: 3 takjes bladpeterselie, 2 rozemarijntakjes,
3 peperkorrels
2 takjes tijm
200 gram roomboter
olijfolie
200 gram bloem
grof gemalen zwarte peperkorrels
Mijn advies is om een roux te maken om de saus te binden.
Hier vindt u een simpele uitleg

Ter garnering (optioneel):
250 gram gerookte spek
250 gram champignons
Bladpeterselie

Bereiding

Giet de wijn in een pan en zet deze op het vuur. Breng de wijn tegen het kookpunt aan en laat deze gedurende 30 minuten zonder deksel inkoken. Zo verdampt er alcohol en krijgt de wijn een zachtere vollere smaak.

Snijd ondertussen de wortels en de bleekselderij in plakjes, schil de sjalotjes en snijd ze in de lengte doormidden. Voeg in een kom de kip, groenten en kruiden samen en voeg de peperkorrels toe. Giet de afgekoelde, ingekookte wijn toe en dek het geheel af met vershoudfolie.

Giet de inhoud van kom in z'n geheel door een zeef. Haal de kip uit de zeef en dep droog met wat keukenpapier. Bestrooi met zout en bak ze in een pan rondom aan tot een mooie korst ontstaat.
Haal de kip uit de pan en bak nu de groenten 5 minuten in het vocht van de kip in dezelfde pan. Voeg hierna de kip en de groenten samen in een grote, bij voorkeur gietijzeren pan. Voeg de roux en fond toe en giet de wijn erbij. Roer het goed door. Laat het geheel 35-40 minuten zachtjes pruttelen.

Bak nu de blokjes spek op middelhoog vuur. Snij de champignons in vieren en samen met het spek. Als de champignons mooi bruin kleuren voegt u dit toe aan de coq au vin. Goed husselen, pan op tafel en de fijngehakte peterselie ter decoratie er over heen. Serveer met aardappelen en wintergroente. Of zo uit het vuistje, met enkel een lekker stokbrood erbij om in de saus te dippen. Eet smakelijk!